ludienyberg

Sagan om de två bröderna (del 1 av 3)

Publicerad 2009-01-17 16:07:44 i Allmänt,

Det var en gång en kung som hade två söner. De hette Harald och Frasse. Kungen älskade dem båda av hela sitt hjärta. Han plågades ständigt av frågan: vem ska bli min efterträdare? Han ville inte favorisera någon av rädsla att göra den andre ledsen.

Så kom dagen då kungen låg på sin dödsbädd. Harald och Frasse satt vid bägge sidorna om sängen, höll sin fars händer och lyssnade till hans sista ord.
- Jag kan inte bestämma mig, pojkar. En av er måste ärva tronen. Ni får själva göra det valet.
Sedan kände sönerna hur pulsen försvann från faderns handleder.

Ingen av de tvenne bröderna skulle någonsin skänka bort tronen till den andre. De insåg att det bara fanns ett alternativ. Den andre måste dö. De åkte hem till sina respektive bostäder och började smida planer. Harald kom snabbt på hur han skulle göra. Han red iväg till en fjärran by. Där gick han runt på olika krogar och letade efter lämpliga yrkesmördare. Själv var han inte av det rätta virket. Han tänkte erbjuda mördaren 200 guldmynt.

När han letat ett tag och nästan gett upp hoppet kom en kvinna fram till honom. Hon sade att hon hört om hans erbjudande och att hon gärna ställde upp. Harald blev överlycklig och tog med sig kvinnan hem.

Planen var att kvinnan, som hette Rosa, skulle skära halsen av Frasse när han låg och sov. Hon red hem till honom sent en tisdagskväll. Dyrkade upp låset med sitt hårspänne och gick tyst upp till sovrummet. Hon gick fram till sängen. Såg ned på mannens ansikte och ryckte tillbaka. Utan att hjälpa det blev hon blixtförälskad på en gång. Frasse var den vackraste man hon någonsin sett. Hon böjde sig försiktigt ned för att kyssa honom. Då slog Frasse upp ögonen.

De gifte sig strax därpå. Harald blev utom sig av vrede. Han svor att hämnas.
Slut del 1


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela